Tarix:14/11/16
Sinqapur Milli Universiteti və Tokio Universitetindən olan alimlər qrupu virtual obyektlərin dad keyfiyyətlərinin imitasiyasında böyük uğura nail olublar. Başqa sözlə desək, indi virtual nabatın şirinliyini və ya virtual kokteylin dadını hiss etmək mümkün olacaq.
“ICTnews” Elektron Xəbər Xidməti “newsland.com” saytına istinadən yazır ki, Sinqapur Universitetinin elmi işçisi Nimeşa Renazinqe artıq uzun müddətdir "virtual dad" texnologiyası üzərində işləyir. O və onun komandası 2013-cü ildə dad duyğularını (turş, acı və duzlu) təmin edən kiçik elektrodlar şəbəkəsindən ibarət dadverən hislərin imitatorunu yaradıblar. Bir il sonra bu ixtira əsasında yaradılmış xüsusi qaşıq qidanın dadını hiss etməyə imkan verib.
Ancaq alimlər elektrik stimulyasiyasının köməyi ilə dad duyğusunun təmin edilməsinə nail ola bilməyiblər. Alimlər stimulyasiyanın daha bir növü olan istilik texnologiyasına müraciət ediblər.
Dadverən hisslərin imitasiyası üzrə hər iki texnologiya yalnız virtual reallıq mühitində dadlı yeməklərlə qidalanmaq üçün nəzərdə tutulmayıb. Bu texnologiyalar müxtəlif səbəblər üzündən qoxu və ya dadı hiss etmək qabiliyyətini itirmiş insanlara kömək göstərə bilərlər.
Emil Hüseynov
Virtual obyektlərin dadını hiss etməyə imkan verən texnologiya hazırlanıb
Virtual reallıq sistemlərinin yaradılması ilə məşğul olan alimlər onu əsl reallığa yaxınlaşdırmaq üçün böyük səy göstərirlər. Bu məqsədlə taktil, toxunuşla hissetməni təmin edən qurğular hazırlanır.Sinqapur Milli Universiteti və Tokio Universitetindən olan alimlər qrupu virtual obyektlərin dad keyfiyyətlərinin imitasiyasında böyük uğura nail olublar. Başqa sözlə desək, indi virtual nabatın şirinliyini və ya virtual kokteylin dadını hiss etmək mümkün olacaq.
“ICTnews” Elektron Xəbər Xidməti “newsland.com” saytına istinadən yazır ki, Sinqapur Universitetinin elmi işçisi Nimeşa Renazinqe artıq uzun müddətdir "virtual dad" texnologiyası üzərində işləyir. O və onun komandası 2013-cü ildə dad duyğularını (turş, acı və duzlu) təmin edən kiçik elektrodlar şəbəkəsindən ibarət dadverən hislərin imitatorunu yaradıblar. Bir il sonra bu ixtira əsasında yaradılmış xüsusi qaşıq qidanın dadını hiss etməyə imkan verib.
Ancaq alimlər elektrik stimulyasiyasının köməyi ilə dad duyğusunun təmin edilməsinə nail ola bilməyiblər. Alimlər stimulyasiyanın daha bir növü olan istilik texnologiyasına müraciət ediblər.
Dadverən hisslərin imitasiyası üzrə hər iki texnologiya yalnız virtual reallıq mühitində dadlı yeməklərlə qidalanmaq üçün nəzərdə tutulmayıb. Bu texnologiyalar müxtəlif səbəblər üzündən qoxu və ya dadı hiss etmək qabiliyyətini itirmiş insanlara kömək göstərə bilərlər.
Emil Hüseynov
Baxış sayı: 554
© İstifadə edilərkən İctnews-a istinad olunmalıdırOxşar xəbərlər
- “Elektron imza” sənəd qəbulunu asanlaşdıracaq
- Google: Microsoft Windows – istifadəçilər üçün işgəncədir
- Qızıl korpuslu İpad
- Hansı soyadı daşıyan telefon abunəçiləri daha çoxdur?
- Apple diskriminasiyaya görə məhkəməyə verilib
- Bakıda nəqliyyatın hərəkəti peyklə idarə olunacaq
- Barak Obamaya məşhur video oyunu hədiyyə edilib
- Hakerlər "Əl-Kaidə"yə pirojna hazırlamağı öyrədir
- Teleaparıcılara Facebook və Twitter-in adını çəkmək qadağan edilib
- “Google Earth” okeanların dibini də göstərəcək
- İşlənmiş batareyaların ətraf mühitə və insan sağlamlığına zərəri
- Mark Sukerberq İT sənayesinin ən varlı insanları siyahısında üçüncüdür
- Cənubi koreyalı yeniyetmələr kompyuter biliyi üzrə liderdirlər
- 2015-ci ilədək elektron pullar nağd pulları əvəz edəcək
- Ən yaxşı mehmanxana saytı